Hulp aan organisaties en dieren in noodsituaties

De wintermaanden zijn traditioneel een rustige periode in onze kittenopvang. De voorbije week verhuisden alweer een 10-tal kittens die reeds in december besproken waren, naar hun nieuwe thuis. Bij onze collega’s van de klassieke dierenasielen wachten intussen nog vele lieve katten op een thuis. Kijk zeker ook even bij hen als je op zoek bent naar een huisgenootje!

 

Het jaar ging van start met de nieuwe wettelijke verplichting voor katteneigenaars: alle katten die na september 2014 geboren zijn, moeten voortaan verplicht gesteriliseerd of gecastreerd worden.

De overpopulatie aan katten zorgt al jaren voor erg veel dierenleed. Als de vele ongewenste kittens niet gedood worden bij de geboorte of achtergelaten worden in het asiel leiden ze tussen de zwervers een leven vol ellende. 1 op 2 haalt zelf het eerste levensjaar niet. Veel van deze gedumpte kittens belanden jaarlijks onder onze hoede. Velen van hen zijn er in erge staat aan toe. Intriest om te zien hoe zo’n fragiele kleintjes het buiten gewoon echt niet kunnen redden.

Aangezien het de niet-gesteriliseerde huiskatten zijn die aan de basis liggen van de overpopulatie van zwerfkatten, was de laatste fase van het kattenplan van de Vlaamse Overheid de enige logische en noodzakelijke stap om de situatie voor de katten en de overvolle dierenasielen te kunnen verbeteren.

 

Gaan de katten dan niet uitsterven? Beslist niet! De bedoeling van het kattenplan is om sterilisatie te verplichten tot de situatie verbetert en er geen overpopulatie van katten meer is. Maar momenteel is er een tragisch onevenwicht: 10.000 katten per jaar worden geëuthanaseerd, door gebrek aan adoptie in Belgische dierenasielen. In de Limburgse dierenasielen wordt een no-kill beleid gevoerd, maar vol is vol dus ook voor hen is een beperking van de instroom van ongewenste kittens ontzettend belangrijk. Het Europese kattenras zal dus zeker en vast niet uitsterven (wat sommige dierenartsen die geen voeling hebben met de problematiek ook mogen beweren!). De problematiek is momenteel gewoonweg te groot. Iedereen die al jaren actief is in de asielsector zal dit kunnen beamen en de jaarlijkse cijfers zijn hier voldoende bewijs van. Het Kattenplan laat trouwens toe om de wet te versoepelen als er een onevenwicht zou ontstaan tussen het aantal achtergelaten katten en het aantal adopties in de asielen.

Laten we hopen dat katteneigenaars beseffen dat ze een deel van de oplossing kunnen zijn en hun verantwoordelijkheid zullen opnemen.  Dat niet iedereen meteen in orde zal zijn met deze wettelijke verplichting is duidelijk, maar geleidelijk aan zal de maatregel de norm worden, onder meer door sociale controle.  Maak uw omgeving dus zeker attent op deze wettelijke verplichting en noodzaak.

De controle op de nieuwe regelgeving zal gebeuren via de kattendatabank. De dierenarts moet de kat registeren in de kattendatabank en daarbij ook aangeven of het dier gesteriliseerd is. Wie zich niet aan de nieuwe regels houdt, riskeert een boete.

 

 

Deel dit Bericht, Kies Je Platform!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr
Share on pinterest